Hamas ei kahden valtion mallia kaipaa

Ilkka-Pohjalainen 25.1.2024.

7. lokakuuta Hamasin terroristit hyökkäsivät Israeliin pyrkimyksenä murhata niin monta israelilaista siviiliä kuin mahdollista mukaan lukien pieniä vauvoja ja vanhuksia: noin 1200 israelilaista murhattiin ja 240 jäi panttivangeiksi.

Kansainvälinen yhteisö pyrkii rauhoittamaan konfliktia. Usein esiin nousevana ratkaisuna esitetään kahden valtion mallia. Uutisoinnissa toistuvasti sivuutetaan tosiasia, ettei sodan toinen osapuoli terroristijärjestö Hamas halua rauhaa Israelin kanssa. Päinvastoin se haluaa tuhota koko juutalaisvaltion. Tämä tavoite ei ole salaisuus, sillä se on kirjoitettu järjestön perustamiskirjaan. 

Niin kauan kuin uskonnollisella ääri-islamilla on jalansija Lähi-Idässä, on israelilaisten turvattava voimalla oman juutalaisvaltion olemassaolo ja kansalaistensa turvallisuus.

Kahden valtion malli ei ole ratkaisu käsillä olevaan konfliktiin. Hamas ei ole missään vaiheessa vaatinut kahden valtion mallia. Se haluaa Lähi-Idän, missä Israelin valtiota ei enää ole.

Kolme kuukautta terroristijärjestö Hamasin barbaaristen iskujen jälkeen maailman yleinen mielipide alkaa kallistua Israelia vastaan. Tästä ilmiöstä räikeä rimanalitus on Etelä-Afrikan nostama kansanmurha-syyte Israelia vastaan. Uhrista leivotaan syyllistä.

Jokainen siviiliuhri on tragedia, ja Israel pyrkii tosissaan niiden minimoimiseen, kun taas Hamasille siviiliuhrit – etenkin palestiinalaiset – ovat sodan pelinappuloita. Hamas jättää tietoisesti palestiinalaiset siviilit sodankäynnin jalkoihin piileskelemällä tai laukaisemalla raketteja mm. koulujen ja sairaaloiden välittömässä läheisyydessä. Hamas laskelmoi kylmästi palestiinalaisten siviiliuhrien auttavan sitä mediapelissä kansainvälisestä sympatiasta. On myös tiedostettava, että palestiinalaisten siviiliuhrien määrät perustuvat Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön lukuihin.

Tomi Kaunismäki

Kaupunginvaltuutettu (kd.)

Vaasa