Kokkola korotti kuntalisää – Vaasa yhä vastustaa

Mielipidekirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa (27.11.2022)

Esitimme Vaasan valtuuston budjettikokouksessa (14.11.), että palautetaan pienten lasten vanhemmille vaihtoehdoksi kuntalisä, jota maksettiin Vaasassa vuosina 2007–31.7.2020 niille perheille, joilla oli alle kaksivuotias lapsi kotona, ja joka ei ollut kunnan järjestämässä päivähoidossa. Kuntalisän voimassaolon alkuvaiheessa lisän suuruus oli 300 €/kk ja loppuvaiheessa se oli leikkausten jälkeen 200 €/kk. Lisää lakattiin säästösyihin vedoten kokonaan maksamasta 31.7.2020.

Esitystä vastustettiin Vaasan valtuustossa äänestysluvuin 15–40. Lisän kannalla olivat kokonaisuudessaan perussuomalaiset (9 valtuutettua), keskusta (2), kristillisdemokraatit (2) ja yksi SDP:n yhdentoista valtuutetun ryhmästä sekä vasemmiston toinen valtuutettu. Lisää vastaan äänesti kokonaisuudessaan RKP (16), kokoomus (10), vihreät (3), SDP:n ryhmästä 10 ja vasemmiston toinen valtuutettu.

Tilanteessa, jossa ei ole näköpiirissä helpotusta päiväkotien työntekijäpulaan, on vaikea ymmärtää kuntalisän vastustusta. Lisä valjastaisi osan vanhemmista pienen porkkanan voimin hoitamaan omia lapsia vähän pidempään kotona nyt, kun lapsia on yksinkertaisesti tulossa päiväkoteihin yli kantokyvyn.

Kun osa lapsista ohjautuisi kotiin, samalla kevennettäisiin päiväkodeissa olevan henkilöstön työkuormaa ja parannettaisiin päiväkodeissa olevien lapsien hoidon laatua.

Ei ole kenenkään etu, jos päiväkodeissa on liikaa lapsia suhteessa henkilökunnan määrään. Hoidon laatu kärsii, kun henkilöstö väsyy eikä jaksa työssään.

Se, että pääosin vasen siipi vastustaa ideologisista syistä pienten lasten hoitamista kotona, on sinänsä ymmärrettävää, koska heidän ajattelussaan mahdollisimman aikaisin aloitettu yhteiskunnan hoiva on lapsen etu.

Mutta mielestäni tässä tilanteessa, kun ei kyetä takaamaan päiväkodeissa hyvän hoidon laatua henkilöstöpulan vuoksi, pitäisi tästä tavoitteesta joustaa edes väliaikaisesti.

Oikean siiven kielteistä kantaa onkin vaikeampi ymmärtää, varsinkin kun on tiedossa kuntalisän kustannustehokkuus.

Vertailun vuoksi yhden päivähoitopaikan hinta kaupungille on arvioiden mukaan vähintään luokkaa 1 000–1 500 €/kk. Kotihoidon tuen kustannustehokkuus 200–300 €/kk on kiistaton. Tiedetään myös, että juuri alle kolmevuotiaat lapset sitovat paljon työvoimaa, koska laki vaatii, että alle kolmivuotiaita lapsia voi olla yhtä kasvattajaa kohden ryhmässä enintään neljä. Juuri tähän lain vaatimukseen saisi rahapulassa painiva päivähoito kuntalisästä helpotusta.

Kokkola kulkee kuntalisän suhteen vastavirtaan. Lisää nostettiin Kokkolassa viime vuonna 80 eurosta 160 euroon ja nyt Kokkolan valtuusto (14.11.) vielä nosti lisää 160 eurosta 200 euroon. Uskon, että myös Vaasassa valtuutettujen keskuudessa on enemmän kannatusta kuntalisälle, kun vain valtuutetuille annetaan valinnanvapaus äänestää asiassa itsenäisesti ilman oman puolueen ryhmäkurin painetta. On muistettava, että vanhemmat voivat kuntalisän mahdollisuudesta huolimatta aina valita myös päiväkodin.

Tomi Kaunismäki (kd.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa