Mielipidekirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa (21.2.2023).
Anne Majaneva (Translasten ja -nuorten perheet ry) ja Johanna Lahdensuo (Lakeuden Sateenkaari ry) vastasivat 18.2 tällä palstalla mielipidekirjoitukseeni, joka julkaistiin samalla palstalla 9.2 otsikolla: ”Sukupuoli ei ole mielipide”. He väittivät, että kirjoituksessani erityisesti lapsista ja nuorista tehtiin keppihevonen vaalipropagandalle ja totesivat sen olevan hyvin surullista.
Kritisoin mielipidekirjoituksessani (9.2) sen järjettömyyttä, että nyt lainsäädännön pohjana on tunneperäinen mielipide omasta sukupuolesta huolimatta biologisista faktoista. Totesin myös, että viime vuosina on kiistelty siitä, voiko kouluissa laulaa suvivirttä tai viedä oppilaita joulukirkkoon. Huolena on ollut vaikutukset lasten ja nuorten kehitykseen. Kysyin kirjoituksessani, etteikö sukupuolen määrittäminen ilmoitusasiaksi sitten vasta ole vaarallista identiteettiään hakevien lasten ja nuorten kehitykselle?
Hätäisesti ja puutteellisesti valmisteltu translaki on propagandasta puhuttaessa mestariteos. Vahvan ideologisen vyörytyksen voimin runnottiin läpi laki, jonka puutteet olivat jo ennalta tiedossa ulkomaisten esimerkkien kautta.
Osa transsukupuolisista myös itse kritisoi lakia jo ennalta. On naiivia ajatella, etteikö lakiin tullut nyt porsaanreikiä ihmisille, joiden vilpittömyydestä ei ole takeita. Translaista olisi pitänyt tilkitä pois väärinkäytösten mahdollisuudet. Tiedetään, että ulkomailla seksuaalirikoksiin syyllistyneitä biologisia miehiä on pyrkinyt naisvankiloihin, ja päässytkin.
Keski-Uusimaa-lehden kolumnisti Veli-Pekka Kiviharju kirjoittaa (15.2) tapauksista, joissa Järvenpään ja Hyvinkään uimahalleissa naisten saunassa saunonut henkilö aiheutti ahdistavan tilanteen saunassa olleille naisille ja teini-ikäisille tytöille. Järvenpään uimahallissa vuodenvaihteessa oli istunut naisten saunassa lauteilla atleettinen mies yllään naisten uimapuku ja hän selitti lähellä oleville alastomille naisille: ’Koen olevani nainen ja siksi olen täällä’. Kolumnistin mukaan sama henkilö oli kaksi päivää myöhemmin naisten puolella Hyvinkään uimahallissa.
Mielestäni biologisilla naisilla ja tytöillä on oltava oikeus turvallisuuden tunteeseen pukuhuoneessa tai saunassa ilman huolta vastakkaisen sukupuolen tirkistelystä. Nyt uuden translain myötä se ei enää välttämättä ole mahdollista. Ei tiedetä varmuudella, oliko Järvenpään ja Hyvinkään tapausten mies oikealla asialla naisten saunassa, mutta nyt häiriintyneiden yksilöiden suojana on laki. Tuoreen translain mukaan biologinen mies voi vain ilmoittaa olevansa nainen, eikä tätä sukupuolikokemusta voi kukaan ulkopuolinen kiistää. Nykyinen translaki vuotaa.
Tomi Kaunismäki (kd.)
Kansanedustajaehdokas, Kaupunginvaltuutettu
Vaasa