Tvåstatslösningen duger inte åt Hamas

Vasabladet 25.1.2024.

Den sjunde oktober 2023 attackerade Hamas Israel med avsikt att mörda så många civilier som möjligt, inklusive små bebisar och åldringar. Ca 1200 israeler mördades och 240 israeler togs som gisslan.

Den internationella gemenskapen försöker få fred gällande situationen idag. Ofta nämns vid dessa sammanhang den s k tvåstatsmodellen. I nyheterna tar man inte upp faktumet att krigets andra part, Hamas, inte vill ha fred med Israel. Hamas avsikt är blott att utplåna staten Israel. Denna målsättning är ingen hemlighet eftersom det står i Hamas politiska ordning och stadga och är ett öppet syfte för Hamas.

Så länge som det finns extrem-islamism inom Mellanöstern så måste israelerna beskydda och trygga sin stats existens och medborgarnas rätt till ett tryggt liv med militär styrka.

Just nu så är tvåstatsmodellen ingen lösning i Mellanöstern-konflikten. Hamas står inte för denna tvåstatsmodell. Hamas vill ha en Mellanöstern utan den israeliska staten.

Efter tre månader med de barbariska attackerna via Hamas så började den allmänna opionionen i världen vända sig mot Israel. Att offret blev den skyldige blev till ett fenomen. Att exempelvis Sydafrika beskyllde Israel för folkmord visar hur fel det kan gå.

Varje civiloffer är en tragedi. När Israel försöker minimera civila offer, så utnyttjar Hamas helt medvetet sin civila befolkning genom att gömma sig inom sjukhus eller skolor eller genom att avfyra raketer i närheten av dessa områden.

Detta kallblodiga kalkylerande med hjälp av egna civila offer tycks gynna Hamas i det internationella mediespelet om sympati. Därför måste man ta i beaktandet det faktum att siffrorna om civila offer i Gaza begrundar sig i Gaza hälsoministeriets information som förvaltas av Hamas.

Tomi Kaunismäki

stadsfullmäktig (kd.)

Vasa